Укупно приказа странице

Претражи овај блог

понедељак, 27. јун 2011.

ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ СРБА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ




ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА ОД 15. ДО 22. МАРТА 2004. ГОДИНЕ

Албанци су полупали све унутар порте, направили су велику хрпу од свега и запалили је. Онда су се устремили на оближње српско гробље. Полупали су надгробне споменике, ископали ковчеге и разбацивали кости из њих около”, изјавио је чешки капетан Јиндрих Плесер – “Нисам никада видео несто попут овога. Наши момци су чували српске породице, извлачили их из подрума и из кућа у пламену – спасавајући им животе.”.

Етничка карта Косова и Метохије из 1999. године




ПОНЕДЕЉАК 15. МАРТ

1.       Око 19. часова, у Чаглавици (селу надомак Приштине) је рањен дечак Јовица Ивић, који је у тешком стању пренесен у болницу у Северној Митровици. Дошло је до протеста мештана овог села као и осталих српских села у околини (Грачаница, Сушица, Лапље село, Преоце…).
2.      Након овог догађаја и претреса села од стране војника КФОР, Срби су блокирали магистралне путеве према Скопљу и Гњилану.


СРЕДА 17. МАРТ

3.      Више хиљада Албанаца прешло је преко моста на Ибру (из јужног у северни део града) после чега је дошло до сукоба са Србима. УНМИК – полиција користи шок–бомбе и “сузавац”, а из правца јужног дела града чује се пуцњава из ватреног оружја.
4.      На улицама се виде Албанци са аутоматским оружјем упереним ка северном делу града из ког је пуцано у више наврата.
5.      Потврђене вести о нападима и на друге српске енклаве на Косову – Чаглавицу, Лапље село, Липљан, Зубин Поток, Обилић...
6.      Десеторо Срба рањено у Чаглавици хицима из снајперског оружја којим Албанци пуцају на село са узвишења из правца Приштине. Сукоби у Чаглавици почели су после 13 часова када је неколико хиљада Албанаца из Приштине кренуло у то село, у коме Срби у блокади држе саобраћајницу Приштина–Скопље, због оружаног напада на Јовицу Ивића.
7.      Једанаест француских припадника КФОР повређено у немирима у Косовској Митровици, саопштио је КФОР. “Пет француских војника Кфора је рањено у експлозији бомбе док су остали повређени каменицама”, рекао је портпарол КФОР.
8.     Потврђено да је најмање седам особа погинуло док је преко 200 рањено у нередима у Косовској Митровици. АП јавио да је погинуло четири Албанца и троје Срба. Болнички извори у јужном, албанском делу Митровице потврдили да су у сукобима повређена 84 Албанца, док је болничко особље на српској страни рекло да су 22 Србина повређена, од којих пет тешко. Српске жртве убијене снајперским хицима из јужног дела Митровице.
9.      На Косову и Метохији, у овом тренутку, ситуацију не контролишу ни политички лидери нити међународне мировне снаге.
10.  УНМИК и КФОР евакуисали жене, децу и старце из Чаглавице и околних села у централном Косову. Спаљене куће повратника у Бело Поље. Посебно тешка ситуација за преостале Србе у већински албанским градовима – Гњилану и Пећи.
11.   Јединствена међународна осуда ескалације насиља на Косову и Метохији. Шеф УНМИК, Хари Холкери, апеловао на становнике Косова и Метохије да остану мирни.
12.  Потврђено да ће један број јединица СФОР бити пребачен из Босне и Херцеговине на Косово и Метохију.
13.  Премијер Србије, Војислав Коштуница, саопштио да ће представници државне заједнице затражити хитну седницу Савета безбедности УН.
14.  Драматични напади на српске енклаве се настављају, као и сукоби између Албанаца и снага УНМИК полиције и КФОР.
15.   Проглашен полицијски час у Косовској Митровици. Ситуација у том граду се не смирује.
16.  Стижу потврде о уништавању православних објеката и храмова на Косову и Метохији.
17.   Поред Богородице Љевишке (14. век), међу запаљеним православним објектима у Призрену су Богословија, Саборна црква Светог Ђорђа, седиште Рашко–призренске епископије, Манастир светих Архангела и Црква светог Спаса. Обе цркве у Косову Пољу су запаљене.
18.  Четворо Срба убијено у Липљану, јавио је извештач Бете, позивајући се на изворе из локалне полицијске службе. Албанци упадају у куће преосталих Срба и пале их. Војници КФОР покушавају да евакуишу Србе у Липљану.
19.  Амерички војници (са тридесетак оклопних возила) су пристигли у Чаглавицу из Урошевца, у чијој се близини налази америчка база Бондстил. На самом улазу у Чаглавицу гори десетак српских кућа, које су запаљене у налету више хиљада Албанаца из Приштине.
20. На улицама градова у Србији окупљају се демонстранти. У Београду блокиране улице Кнеза Милоша и Немањина и раскрсница код “Лондона”. Демонстранти и на улицама Новог Сада, Ниша и других већих градова.
21.  Новинари евакуисани из зграде УНМИК у Приштини, пошто су званичници међународне мисије добили информацију да око 2.000 Албанаца маршира према згради у којој је седиште УНМИК. Портпарол УНМИК полиције Дерек Чепел демантовао, да су два албанска дечака настрадала бежећи од Срба, што је био повод за данашње насиље. Чепел је оценио да је насиље на Косову и Метохији било унапред планирано, пренела је аустријска телевизијска станица ОРФ.


ЧЕТВРТАК 18. МАРТ

22. Последњи биланс: најмање 18 људи је погинуло у најгорем етнички мотивисаном сукобу на Косову и Метохији, откако су НАТО и УН преузеле контролу покрајине 1999. године.
23. Званични косовски извори потврдили су да је ноћас погинуло 14 особа – шесторо у Косовској Митровици, троје у Липљану, троје у Чаглавици, једна у Пећи и једна у Урошевцу, док полиција има податак о још једној жртви. Агенција Бета је јавила да су три особе убијене ноћас и у Гњилану.
24. Најављена хитна седница Савета Безбедности УН посвећена ситуацији на Косову и Метохији.
25.  Број жртава на Косову и Метохији порастао на 22, потврдио УНМИК.
26. Радио–телевизија Косова јавила је да су главне мете албанских демонстраната у среду биле православне цркве и да су у више од 90% градова на Косову и Метохији оне запаљене.
27.  Потврђено да су снаге безбедности СЦГ подигле борбену готовост на највиши ниво.
28. НАТО одбио понуду министра одбране СЦГ, Бориса Тадића за војну помоћ.
29. Главнокомандујући јужног крила НАТО, адмирал Грегори Џонсон преузео команду над КФОР и одобрио размештај додатних трупа.
30. Командант КФОР, Холгер Камерхоф, издао наређење да војници могу да употребе “неопходну силу” како би осигурали сопствену безбедност и животе свих грађана Косова.
31.  Ибрахим Ругова позвао међународну заједницу да се хитно донесе одлука о независности Косова.
32. Настављени су напади на Србе на Косову. У насељу Обилић код Приштине више нема Срба, јављају српски извори с Косова и Метохије. Напади и у Урошевцу, Племетини, Угљарима и Косовској Митровици, где је запаљен конак једине православне цркве.
33. Портпарол француске Владе изjавио је да се, на захтев Париза, у четвртак ујутро састао Савет НАТО како би размотрио стање на Косову и Метохији.
34. У делу јединица Војске Србије и Црне Горе подигнут је степен борбене готовости, саопштено из Генералштаба. У саопштењу се наводи да су остварени интензивни контакти Генерлаштаба са командантом КФОР, али и јединица на југу Србије са јединицима КФОР на територији Косова и Метохије.
35.  Епархија рашко–призренска саопштила је да је у последњим сукобима на Косову и Метохији уништено 14 цркава и манастира Српске православне цркве.
36. Премијер Србије, Војислав Коштуница, затражио завођење ванредних мера на Косову и Метохији, као једини начин да се заштите Срби. Коштуница је након ванредне седнице Владе оценио да је на Косову и Метохији извршен покушај погрома Срба, који има размере покушаја етничког чишћења и хуманитарне катастрофе.
37.  У присуству више хиљада грађана и највиших државних званичника, патријарх Српске православне цркве, Павле, и други црквени великодостојници одржали молебан испред храма Светог Саве у Београду. Премијер Србије, Војислав Коштуница, поручио је окупљенима да Србија “неће дати Косово”.
38. Запаљена црква Светог Саве у Косовској Митровици. У раним поподневним часовима запаљени и конаци цркве.
39. У дводневним сукобима на Косову и Метохији повређено је 35 војника КФОР.
40. НАТО размишља о слању 2.000 нових војника у покрајину због смиривања сукоба.
41.  Албански демонстранти бацили бомбе на станице Косовске полицијске службе у Липљану и Обилићу.
42. Епархија рашко–призренска примила информацију да су монахиње из манастира Девич код Србице, јужно од Митровице евакуисане од стране снага КФОР. Најмање 1.000 наоружаних Албанаца окружило манастир који је одмах по евакуацији монахиња опљачкан и запаљен.
43. Број жртава у сукобима на Косову и Метохији порастао на 31, а број повређених на више од 500, потврдио УНМИК.
44. Командант јужног крила НАТО, Грегори Џонсон, изjавио у Приштини да “насиље које већ други дан не престаје на Косову делује оркестрирано и организовано. Развој догађаја на Косову последњих дана указује на постојање организованог обрасца у том насиљу“, рекао је Џонсон.
45.  Припадници УНМИК полиције и КФОР употребили увече сузавац како би растерали Албанце који су запалили цркву Светог Николе у Приштини.
46. Председник Владе Србије, Војислав Коштуница, изjавио је да се Срби и Албанци на Косову морају најпре физички раздвојити како би се избегао погром косовских Срба.
47.  Шеф Координационог центра за Косово и Метохију, Небојша Човић, изjавио је да се Војска Србије и Црне Горе мора вратити на Косово и Метохију и учествовати у заштити српског становништва.
48. Потпредседник Владе Србије, Мирољуб Лабус, је изjавио да влада има предлог да се Косово и Метохија поделе на ентитете или кантоне као што је извршено у Босни и Херцеговини.
49. Представници међународне полиције оценили су да је наредба о нападу на српске енклаве издата из једног центра.


ПЕТАК 19. МАРТ

50. У случају да се деси да КФОР не испуни своју обавезу из Резолуције 1244 и Војно–техничког споразума из Куманова, ми задржавамо право да преиспитамо своју политику према Косову и Метохији, као СЦГ”, изjавио Министар одбране СЦГ, Борис Тадић.
51.   Командант СФОР, генерал Вирџил Пекет, потврдио је да су нереди на Косову врло добро оркестрирани и организовани. Италијански генерал Алберто Примисери, командант мултинационалне бригаде “Југозапад”, изjавио је да су Албанци имали спремљен план да опустоше Покрајину. Генерални секретар НАТО, Јап де Хоп Шефер, упозорио је косовске Албанце да греше ако верују да организованим насиљем могу добити од међународне заједнице оно што желе, а Србе је истовремено позвао да се уздрже од насиља.
52.  Министар одбране Србије и Црне Горе, Борис Тадић, састао се с командантом јужног крила НАТО, адмиралом Грегоријем Џонсоном, с којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији.
53.  Организација за заштиту људских права “Хјумен рајтс воч” апеловала је на мировне снаге НАТО и полицију УН да заштиту мањина на Косову и Метохији одреде за свој приоритет, како би било спречено њихово насилно исељавање.
54.  Према потврђеним информацијама цивилне мисије на Косову и Метохији, у протекла два дана је уништено 110 српских кућа и 16 цркава. Прес–служба КФОР саопштила је да је до сада у нередима широм Косова и Метохије повређено 55 припадника КФОР.
55.  Потврђено да ће у петак на Косово и Метохију стићи појачање КФОР које чине четири чете СФОР из Босне и Херцеговине и претходнице британског и француског батаљона. Долазак италијанског и немачког батаљона, као и румунске чете очекују се за неколико дана.
56.  Командант јужног крила НАТО, адмирал Грегори Џонсон, оценио да је масовно насиље које и даље траје на Косову и Метохији – етничко чишћење.
57.  Координациони центар за Косово и Метохију саопштио је да је почело отварање пунктова за прихват расељених лица на административним прелазима Кончуљ, Мердаре, Рибарић и Рудница.
58. У јужном делу Митровице уведено ванредно стање. КФОР преузео обавезе око безбедности у Митровици и затворио полицијску станицу у јужном делу града.
59.  Европски медији оценили су у петак да је политика Уједињених нација, Европске уније и НАТО на Косову и Метохији доживела неуспех.
60. Приштински новинар и оснивач листа “Коха диторе”, Ветон Сурои, изjавио је да је албанска страна организовала садашње насиље на Косову и Метохији с циљем да се протера српско становништво.
61.  Генерални секретар УН, Кофи Анан, озбиљно разматра могућност евакуације особља УН ван Косова и Метохије. Иако се не очекује потпуно измештање, могуће је завођење једне врсте војне управе, потврдио је страни извор близак УНМИК који је инсистирао на анонимности.


СУБОТА 20. МАРТ

62. На Косово и Метохију почеле да стижу додатне јединице НАТО. На подручје Косовске Митровице упућене су нове трупе, док у Приштини наоружани британски војници врше појачано патролирање.
63. Влада Србије прогласила 21. март за Дан жалости због најновијег прогона Срба и спаљивања српских светиња и домова на Косову и Метохији.
64. Најмање 3.600 Срба и других неалбанаца, расељено је на Косову и Метохији, због насиља Албанаца који су протеклих дана спалили најмање седам српских села и 25 православних цркава и манастира, изjавио је у Приштини један званичник УН.


НЕДЕЉА 21. МАРТ

65.  НАТО снаге у приправности због евентуалних немира након сахране двојице албанских дечака чија је смрт била наводно повод за најновије насиље над Србима у покрајини. Касније се установило да за смрт дечака нису били криви Срби.

Етничка карта Косова и Метохије након етничког чишћења Срба из 2004. године.


ПОНЕДЕЉАК 22. МАРТ

66. Оштре реакције српских политичара на изjаву Холкерија дату, Националном радију САД да је ситуација на Косову и Метохији знатно побољшана, да су прејаке речи “етничко чишћење” и да је спаљено само пар српских православних цркава.
67.  Нападачи су спалили или дигли у ваздух 30 српских цркава, оштетили 11 цркава и манастира и уништили 286 кућа. У нередима је уништено 72 возила УН.
68. Око 28 лица из обе заједнице је погинуло, а 870 повређено у нападима Албанаца на српска села и цркве.
69. Полиција претпоставља да је око 51.000 људи учествовало у 33 појединачна немира.
70. Полиција је ухапсила 163 лица осумњичена за подметање пожара, пљачку, убиство и остала кривична дела током “међуетничких” сукоба на Косову, изjавио је портпарол полиције УН, Дерек Чепел.

За недељу дана насиља убијено је 28 људи, а више од 900 особа је повређено. У нередима је уништено 35 православних цркава и манастира , спаљено је око 300 српских кућа, а неколико хиљада Срба напустило је своје домове. Ниједна од срушених цркава није обновљена. По суровости и злочинима, 17. март 2004. године, био је најстрашнији моменат у историји српског народа.



Нема коментара:

Постави коментар